Förnuftig förhållning till droger

Cannabisprodukter är inte som andra livsmedel.
(Det är därför de inte säljs på samma sätt som andra livsmedel i Sverige.)
Om man använder de måttligt kan de berika ens liv, speciellt tillsammans med god mat och trevligt sällskap.
Men om man är oförsiktigt kan de orsaka allt från bortglömda micropizzor till schizofreni, psykoser och beroende.

Nästan alla människor kan använda cannabis och ändå leva långa, friska liv. Och nästan alla kan bli cannabisberoende redan i unga år. Allt beror på hur man använder.
Men det är också viktigt att göra klart att människor har olika medfödda förutsättningar.
Vissa kan röka sig höga varje helg i åratal utan att bli beroende eller få skador. För andra går det fort att få stora problem. Och såväl hälsoskador som beroende märks ofta inte förrän de redan har uppstått.

Om ni tycker att det ni läst ser underligt ut, så håller jag med er. Det är två stycken som jag har tagit från Systembolagets broschyr Fakta, tips & myter om alkohol, och så har jag bytt ut ”alkohol” mot ”cannabis”, ”dricka” mot ”använda”, och ”skrumplever, högt blodtryck” till ”schizofreni, psykoser” (fastän kopplingarna fortfarande undersöks). Faktum är att jag tycker att Systembolaget är fantastiskt, och dom gör ett grymt jobb med att informera allmänheten om riskerna med alkohol, och att ge oss ett sansat förhållande till det.

Men drogdebatten i Sverige är sällan sansad, och när man inte gömmer sig bakom barnen så demoniseras användarna. Ett tillfälle som står ut var när jag tittade på SVT Debatt om legalisering, och en mamma anklagade de som var för en legalisering för att vilja ge barn droger. Denna debatten kommer aldrig upp om alkohol: om man inte vill förbjuda alkohol, vill man då även att barn ska dricka alkohol? Vill verkligen nio av tio svenskar (sida 8) att barn ska bli fulla?

Såklart inte. Men alkohol är en drog. Eller narkotika. Vare sig man väljer SAOLs definition eller den juridiska definitionen (sanning med modifikation: det beror på vad man menar med ”kontroll” i ”är föremål för kontroll enligt en internationell överenskommelse som Sverige har biträtt”). Och det är den farligaste drogen vi har. Så varför detta ramaskri över legalisering av droger, men den totala tystnaden runt ett alkoholförbud? Tradition? Sen när har det varit ett bra argument för hur vi formar våra lagar?

Vad jag vill ha är en sansad debatt. Med människor som stödjer sig på fakta, inte moral eller magkänsla. Vi kan njuta av alkohol och jobba för att ungdomar inte ska få tag på det. Varför skulle resten av drogerna bete sig så fundamentalt annorlunda i samhället?

Annonser

5 thoughts on “Förnuftig förhållning till droger

  1. Väl skrivet. Trevligt med en till blogg att följa. Det behövs mer av detta som ”folk kan råka ramla in på”. Annars kloggas det svenska nätet igen med RNS propaganda.

  2. Huruvida man drabbas av schizofreni, psykoser eller beroende eller inte vid cannabisanvändning har inte så jättemycket med ”om man är oförsiktig” att göra, det är betydligt mer komplext än så, rätt märklig/slarvig formulering av Systembolags originaltext men det blir än knepigare när man för över den meningen till cannabis där kopplingen till t ex schizofreni är annorlunda än t ex skrumplever.

  3. Behovet av hatobjekt, syndabockar är större än vad behovet av verklighetsflykt verkar vara. Narkomanen är sedan många årtionden den vi alla förväntas ta avstånd från…..dvs förväntas mobba, för mer specifikt kan mobbing inte beskrivas ? Denna mobbing är dessutom saktionerad av staten vilket inte på något sätt rättfärdigar den.
    En något mer sansad debatt är ett försiktigt men högst nödvändigt steg i rätt riktning.

  4. Ping: En sansad röst | Här står jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s