Grupper för legalisering av droger

I mitt förra inlägg så citerade jag Maria Larsson där hon på frågan ”vilka intressen ligger bakom legaliseringstrenden” svarade ”det finns en väldigt aktiv lobbyism. Inte minst från dem som kan tjäna pengar på att ungdomar börjar med droger och fortsätter med det större delen av livet.”

Jag känner själv inte till denna lobbyism. Menar hon företag som vill sälja droger till ungdomar? Vilka företag är detta? Däremot känner jag till ett antal föreningar som stödjer legalisering av helt andra skäl.

Först ut är LEAP, Law Enforcers Against Prohibition. Detta är en grupp för (dock inte exklusivt) poliser som har sett drogkriget i första hand, och sett vad det gör med samhället. Som de skriver på sin hemsida:

We believe that drug prohibition is the true cause of much of the social and personal  damage that has historically been attributed to drug use. It is prohibition that makes these drugs so valuable –  while giving criminals a monopoly over their supply. Driven by the huge profits from this monopoly, criminal gangs bribe and kill each other, law enforcers, and children. Their trade is unregulated and they are, therefore, beyond our control.

Jag rekommenderar att följa länken ovan och läsa resten. De har domare, guvernörer och sheriffer från hela världen bland sina medlemmar.

Nästa är NORML, eller the National Organization for the Reform of Marijuana Laws.  På sin hemsida skriver de:

Criminal marijuana prohibition is a failure. Over 20 million Americans have been arrested for marijuana offenses since 1965. NORML believes that the time has come to amend criminal prohibition and replace it with a system of legalization, taxation, regulation, and education.

Visste ni t.ex. att USA har c:a 5% av världens befolkning, men nästan 25% av världens fångar? Och att av dem så är en fjärdedel inspärrade för icke-våldsamma drogbrott? Och att man på 40 år inte lyckats rubba antalet missbrukare? Straff och fängelser är inget som får missbrukare på andra tankar. För att de är missbrukare.

Näst på tur är en av de nyare organisationerna, the Global Commission on Drug Policy, som har detta att säga:

Encourage experimentation by governments with models of legal regulation of drugs to undermine the power of organized crime and safeguard the health and security of their citizens. This recommendation applies especially to cannabis, but we also encourage other experiments in decriminalization and legal regulation that can accomplish these objectives and provide models for others.

Detta är taget från deras första rapport. I denna grupp så finns det en mängd auktoriteter, bl.a. Kofi Annan (före detta generalsekreterare för FN), César Gaviria (Colombias före detta president), Ernesto Zedillo (Mexikos före detta president) och Fernando Henrique Cardoso (Brasiliens före detta president). Som synes så är det många ”före detta” positioner. Talar man om legalisering i det offentliga rummet blir man beskylld för både det ena och det andra, ett tråkigt klimat när man försöker hjälpa utsatta människor. Därför är det tyvärr väldigt få som vågar uttala sig medan de har offentliga positioner.

Den sista gruppen jag tänkte ta upp är svensk! Gröna Brevet jobbar för en legalisering i Sverige, med fakta och omtanke. Jag rekommenderar er att donera till dom, om ni som jag vill ha en empatisk drogpolitik. De har detta att säga:

I Sverige idag är vi långt ifrån en avkriminalisering/legalisering relaterat till många andra länder i Europa. Därför tror vi att det är viktigt att vi just i Sverige visar våra åsikter för att få igång en seriös debatt kring ämnet. Idag är politikerna överens och visar inget intresse för att ens diskutera alternativen som finns gentemot nolltolleransen som idag härjar i Sverige. Vi menar att det är dags för politikerna att lyssna på forskarna och analysera den statistik och fakta som faktiskt finns tillgänglig och då inse att vår politik inte ger några bra resultat. Att vi ligger dubbelt så högt som EU:s genomsnitt när det kommer till dödsfall som är relaterade till missbruk borde vara bevis nog.

Så där har vi några grupper, nationella och internationella, som är för en legalisering. Är det dessa som vill att ungdomar ska börja med droger? Nej, för att samtliga vill endast legalisera det för vuxna. Är beskyllningarna, som så mycket annat inom drogpolitik, endast fördomar sprungna ur ignorans? Jag låter er bestämma.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s