Grupper mot en legalisering av droger

Nu har vi tack och lov inte USAs aktiva lobbyism, eller deras enorma problem med pengar i politik, eller lika mycket privatisering (fast alliansen är alltid på hugget). Där finns det stora pengar att tjäna på drogförbudet. Poliser anlitar lobbyister för att förhindra legaliseringsförslag så att de kan få mer pengar till att bekämpa drogkriget (fastän de inte kan påverka antalet missbrukare).

Privata fängelser älskar långa fängelsestraff för droganvändare, det är stora pengar. Företaget Corrections Corporation of America släppte en rapport år 2010 där de sa följande:

The demand for our facilities and services could be adversely affected by the relaxation of enforcement efforts, leniency in conviction or parole standards and sentencing practices or through the decriminalization of certain activities that are currently proscribed by our criminal laws. For instance, any changes with respect to drugs and controlled substances or illegal immigration could affect the number of persons arrested, convicted, and sentenced, thereby potentially reducing demand for correctional facilities to house them.

De ser det som ett vinstprojekt, och är inte intresserade av att minska brottslighet. Det är därför de yrkar för strängare straff genom att skänka pengar till politiker i utbyte mot att de backar deras förslag. Det gör även fängelsevakternas fack.

Ölföretag vill inte heller att andra droger än den de säljer ska bli lagliga, då många människor nog hellre hade velat röka en joint eller ta svamp istället för att dricka alkohol. Därför skänker de företagen också pengar till anti-drogpolitiker.

Ska vi tro att poliser med kvoter för drogarresteringar, privata fängelser, dess fack, och ölföretag endast vill vårt bästa? Att de är så oroliga för vår hälsa och risken för missbruk att de spenderar miljontals dollar på att stoppa en legalisering? Även här låter jag er bestämma.

Men som sagt, i Sverige har vi inte denna kraftiga lobbyism. Här förlitar sig de som vill hålla droger olagliga på människors ovetande om droger, något som har varit mycket effektivt. Se till exempel SD-politikern William Petzälls förslag för att undersöka effekterna av en legalisering, där han lägger fram en mängd argument såsom skademinskning, skatteintäkter och medicinskt bruk. Han tog upp källor och lade fram ett bra argument. Vad fick han för svar?

Att röka cannabis kan ge akuta biverkningar som hallucinationer och akut toxisk psykos. Att röka cannabis kan också långsamt skapa ett beroende som kan vara mycket svårt att bryta. Abstinensreaktionerna efter långvarigt missbruk kan vara utdragna och psykiskt plågsamma. Att vanemässigt röka cannabis kan orsaka en mängd sjukdomar och störningar, bland annat svåra förvirringstillstånd av schizofrenityp, personlighetsförändringar och depression med självmordsrisk. Listan över skadorna kan göras lång.

Det kan vara farligt (det kan allt). Det kan orsaka beroende (det kan allt). Och cannabis är inte fysiskt beroendeframkallande. Och fastän en legalisering hade hjälpt dessa problem, så drar politikerna öronen åt sig och faller tillbaka på gammal skrämseltaktik.

Sedan har vi Riksförbundet för Narkotikafritt Samhälle, men de ska nog få ett eget inlägg. Jag kan ju tillägga att de är för drogtester i skolan. Är det dit vi vill?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s