Droglagar hindrar forskning om depression

David Nutt är en neuropsykofarmakolog från Storbritannien som forskar kring drogers påverkan på oss. Han har bland annat gjort en rapport runt drogers skadeverkningar på oss och samhället runtom oss. Härnäst så tänkte han undersöka psilocybins egenskaper för att hjälpa folk med depression:

– Vad vi försöker göra är att undersöka den outforskade mängden av illegala droger för att se om vi kan hitta nya och hälsosamma användningsområden hos dem för att använda dem på människor vars liv ofta drabbas allvarligt av sjukdomar som depression, säger David Nutt som tycker att tillsynsmyndigheternas synsätt är primitivt.

Men extremt restriktiva droglagar har stoppat denna undersökning. Laboratorier får inte tillverka ämnet själva, och den byråkratiska hinderbanan som vårt politiska system har satt upp gör att företag tvekar för att ge sig på det:

”The trial hasn’t started yet because the big problem is getting hold of the drug. We’re not allowed to go and pick the mushrooms anymore and finding a company to provide this illegal drug in a way that can be prepared for trial use as yet has proved impossible,” Nutt said on the eve of the British Neuroscience Association’s Festival of Neuroscience in London.

Storbritannien gör samma misstag som USA och klassar en drog med relativt lite forskning (en sökning på ”alcohol” på Google Scholar ger mig 2 680 000 resultat, ”tobacco” ger 1 810 000, ”cannabis” ger 268 000 och ”psilocybin” ger 10 200) som en klass A-drog, vilket säger att det inte finns något accepterat medicinskt användande. Så, drogen saknar medicinskt värde, så vi får inte forska runt dom, så vi kan inte få reda på dess medicinska värden… men, som med cannabis, så är svampar med psilocybin mindre farliga än de lagliga alternativen, till och med den minst skadliga av alla testade droger enligt en holländsk undersökning, och minst beroendeframkallande.

Är detta värderingar vi vill uppmuntra? Istället för att undersöka de sakerna vi är rädda för, så förbjuder vi dem och förbjuder folk från att undersöka dem. Det är trots allt mycket enklare att hålla fast vid sina gamla fördomar och förbjuda folk från att utmana dom, än att vara öppensinnad och erkänna fel när ny information kommer fram.

Inte för att det här är ny kontrovers

Annonser

One thought on “Droglagar hindrar forskning om depression

  1. Ping: ”Finns det inte viktigare saker att bry sig om?” | Här står jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s