Köpenhamn föreslår legalisering av cannabis

I Köpenhamn har det diskuterats en tid om man ska legalisera hasch. Frank Jensen, Köpenhamns överborgmästare, har försökt få igenom det två gånger innan och argumenterar nu en tredje gång. Och det tog så klart inte lång tid för svenska politiker att få skrämselhicka varpå 20 skånska politiker skickade ett brev till Frank för att ge upp hans treåriga testprojekt och vädja för att behålla förbudet, med argument som:

– Det är en uppenbar risk att fler barn och ungdomar kommer över drogen om den säljs i statliga butiker i Köpenhamn. Drogen blir legitimerad, säger Åkesson till tidningen.

För det kommer tydligen, på något sätt, bli enklare för barn att köpa cannabis från statliga butiker som kollar legitimation på sina kunder, än det är idag då man helt enkelt kan vandra bort till Christiania och handlar där ingen undersöker kundernas ålder. Jag förstår inte logiken bakom detta. Inte heller Frank, som svarar:

– Inte för att jag vill att fler ska röka hasch, inte för att det är ofarligt. Men hasch måste betraktas som ett rusmedel som vunnit insteg i vår kultur, som alkohol. Många som började röka hasch som unga är i dag vuxna med ett förnuftigt förhållande till drogen, de röker kanske en – två gånger i veckan, sade Jensen i en tidigare intervju med Sydsvenskan.

Vidare så skrev han ett debattinlägg där han skriver följande:

Flera decennier av en narkotikapolitik som förbjuder cannabis har visat sig inte fungera. Antalet cannabisanvändare i Danmark ökar stadigt, och haschhandeln omsätter årligen miljarder kronor till fördel för den organiserade brottsligheten. Det är två tendenser som vi inte kan bortse ifrån – därför måste vi tänka utanför boxen och titta på alternativa lösningar på problemet.

Med detta som grund har Köpenhamns kommun avsatt 100 000 danska kronor av budgeten 2013 till att hålla en konferens där vi ska lära oss mer om hur vi på försök kan genomföra en legalisering av hasch och marijuana i Köpenhamn.

Detta går emot svenska politiker, som vägrar ens fundera på alternativa lösningar, något jag skäms över. Han skriver vidare:

Det är klart att vi inte vill legalisera hasch för att få fler att röka det, och det kommer också i fortsättningen att vara ett cannabisförbud för personer under 18 år. Och så länge det finns restriktioner finns det också risker för en svart marknad. Det är de grundläggande förutsättningarna.

En av fördelarna jag kan se med en legalisering är att det kommer att bli lättare att komma i kontakt med användarna – innan deras bruk eventuellt övergår i ett rent missbruk.

Kloka ord. Och nu har han till och med fått med legaliseringsförslaget i Köpenhamns socialdemokraters valprogram. Det verkar som att Köpenhamn går en ljusare, friare, och friskare framtid till mötes. Kommer vi följa efter?

Jag vill slutligen ta upp en sak från en debattartikel från två politiker som är mot förslaget:

Idag arrangerar Frank Jensen (S), överborgmästare i Köpenhamn, en konferens som ett led i sina försök att legalisera cannabis. Ett av huvudargumenten är att det ska leda till minskad brottslighet.

Det är ett märkligt resonemang. På vilket annat område legaliserar man det som är olagligt för att minska kriminaliteten? Istället bör insatserna för att bekämpa det som är både olagligt och farligt för ungdomar förstärkas och utvecklas.

För att svara på den fetstilta frågan: homosexualitet och religion (och det tar jag upp även om jag personligen tror att religion gör mer skada än nytta för mänskligheten, för att man kan inte förbjuda bort det, folk kommer följa religioner ändå. Vi kan endast bekämpa det med kunskap. Känns det igen?).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s