”Varför ska vi lägga till fler droger?”

Detta är ett annat argument som jag får höra från förbudsivrare. Det låter som dom tror att legalisera droger innebär att vi ska först uppfinna dom, innan vi släpper ut dom på marknaden. Det fundamentala felet i detta tänket är att vi inte ”lägger till” några droger, dom finns redan tillgängliga! Som jag citerade i mitt inlägg om brottsstatistik:

Då varje brukstillfälle per definition är ett narkotikabrott begås sannolikt miljontals brott årligen och det är endast en bråkdel av dessa som återfinns i brottsstatistiken.

Och detta är från BRÅ. Eller varför inte från följande artikel med statistik från Europarådets årliga rapport om tillståndet i Europas fängelser:

Fångarna avtjänade straff för i huvudsak knarkrelaterade brott (17,7 procent)

Vilket gör narkotikarelaterade brott till det vanligaste brottet i Europa, med miljontals tillfällen där folk tar droger utan att vi ”lägger till” något. Frågan handlar inte om vi vill ha droger i samhället, frågan är hur vi förbehåller oss mot dom som väljer att ta droger. Ska vi kriminalisera dom för vad dom gör med sin egen kropp, samtidigt som vi skrämmer bort missbrukare från att söka hjälp? Eller tänker vi låta folk ta sina egna beslut, och behandla missbruk som det sociala och medicinska problem det är?

Om vi vill förhindra folk från att missbruka genom att kriminalisera det, varför förbjuder vi inte annat självskadebeteende, som att skära sig själv?

2 tankar om “”Varför ska vi lägga till fler droger?”

  1. Pingback: CUF röstar för att driva legalisering av cannabis | Här står jag.

  2. Pingback: ”Om vi tillåter droger så kommer samhället skicka signalen att drogbruk är ok!” | Här står jag.

Lämna en kommentar