Politiker överskattar faran med cannabis

Allas vår Maria Larsson (KD) är tillbaka med en ny debattartikel, denna gången i Aftonbladet. Men som vanligt kommer hon med halvsanningar och felaktiga argument. Det börjar redan i undertiteln, där hon basunerar ut:

Drogmissbruket riskerar att öka

Det hon glömmer bort, som jag pratade om i mitt inlägg om brottsstatistik, är att drogmissbruket har ökat, och fortsätter öka, på grund av förbudspolitiken. Sedan säger hon:

 I en undersökning som genomförts av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, uppger fler pojkar att det är större risk med att använda tobak än att testa cannabis.

Vad hon inte säger där är att dom pojkarna har rätt. Framför allt om Maria Larsson har fått frågeställningen rätt, att det är ett val mellan att ”använda tobak” eller ”testa cannabis”. Jag tvivlar dock på att det var frågan, men det är irrelevant: cannabis är mindre farligt än tobak enligt vetenskapliga studier.

Vad säger hon härnäst?

CAN redovisar att det skett en mycket stor minskning av ungas alkoholkonsumtion och att den nedgång som skett vad gäller alkoholbruk inte har ersatts av motsvarande ökningar av narkotika.

Vi har redan sett att bruk har gått upp, men tydligen inte ”motsvarande”. Nu ska jag inte blanda ihop kausalitet med korrelation, men är det inte intressant att de lagliga narkotikaalternativen såsom alkohol och tobak (som vi kontrollerar genom systembolaget, åldersgränser och regler, med faktabaserade informationskampanjer) går ner i användning, medan de okontrollerade, olagliga alternativen stiger i användning? Finns det inte något att fundera på ens där?

Varför minskar då inte narkotikaanvändningen på samma sätt? En förklaring är bristande medvetenhet om riskerna med cannabis. Det kan leda till att vi får en ökning av cannabisanvändningen i Sverige, om vi inte agerar kraftfullt nu för att förhindra en sådan utveckling.

Maria Larsson låter här som en av extremhögerrepublikanerna i USA efter att dom förlorade valet, att det inte är något fel på deras politik (full med rasism och förakt mot minoriteter, kvinnor och fattiga), det är bara att folk inte har förstått deras budskap. Samma här, att vi kan inte förstå vårt eget bästa, så vi behöver Maria Larsson att berätta för oss vad som är bra och dåligt. Min egen teori är att internet har tvärtom gett oss en fantastisk språngbräda in i all typ av information, och folk börjar se igenom gammal falsk propaganda och inse att vissa politiker har en agenda som inte är baserad på fakta.

På tal om gammal falsk propaganda, så dyker denna faktoiden upp också:

Fred Nyberg menar dessutom att den psykoaktiva effekten i den cannabis som finns tillgänglig i dag är avsevärt starkare än den som fanns när föräldragenerationen växte upp och som tidigare forskning baseras på.

Man kan ju fråga sig var relevansen i detta påståendet ligger. Bör vi förbjuda alkoholhaltiga drycker som är över t.ex. 10%? För det verkar som att en mer potent drog är farligare. Eller är det kanske så att den som dricker öl dricker mindre mängd än den som dricker vin, och den som dricker vin i sin tur dricker mindre mängd än den som dricker sprit?

Och så avslutar hon med något väldigt talande:

Från svensk sida arbetar vi aktivt emot och bygger också nätverk med länder som värnar om FN:s narko­tikakonventioner, som tydligt tar avstånd från legalisering.

Varför värna om människor, när man kan värna om FNs regler? Detta var precis samma svar som jag fick när jag en gång mailade Maria Larsson: FN är viktigare.

Men en ljuspunkt finns: i kommentatorsfältet till artikeln så ser man en kraftig majoritet som förstår den falska politik som Maria Larsson för. Det finns hopp om framtiden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s