Varför vill ingen förbjuda alkohol?

Anledningen till att jag är för en avkriminalisering av narkotika (och en legalisering av åtminstone cannabis) är för att jag har läst om effekterna av en förbudspolitik, och insett att det inte fungerar. Därför vill jag inte förbjuda alkohol, även om det är en av de mest destruktiva drogerna i vårt samhälle. Det hade ökat smuggelspriten, hembränning, förgiftning p.g.a. avsaknad av kvalitetskontroll  och minskat skatteinkomsterna som hade kunnat gå till att hjälpa alkoholister.

Men de som envist står och påstår att om vi hade legaliserat någon narkotika så hade missbruket gått upp, samt att det blivit sämre för missbrukarna: varför vill de inte förbjuda alkohol? Medan ett flertal olika grupper stöttar en legalisering av cannabis, så har jag inte lyckats hitta en enda förening som vill förbjuda alkohol. Inte ens IOGT-NTO, som har sin historia på förbudssidan av folkomröstningen om rusdrycksförbud i Sverige 1922, driver den frågan längre.

Om så många anser att det hade blivit ett sämre samhälle med laglig cannabis, varför bryr sig ingen om alkoholen? Om vi tittar på lite statistik runt alkohol:

  • 13 procent av svenskarna, ungefär 1 000 000 personer, anses ha riskabla alkoholvanor.
  • Cirka 330 000 svenskar uppskattas vara beroende av alkohol medan antalet personer som missbrukar alkohol ligger runt 780 000 personer.
  • 2010 dog cirka 32 män per 100 000 invånare och cirka åtta kvinnor per 100 000 invånare i alkoholrelaterad dödlighet.

Källa

Folk brukar peka på detta och säga ”med så mycket skada som alkohol skapar, varför tillåta fler droger”, men varför säger ingen ”med så mycket skada som alkohol skapar, varför tillåter vi alkohol”?

Ett argument som brukar komma upp är att ”alkohol är mer socialt accepterat”, som om det vore ett lämpligt argument när det egentligen mest är en förklaring till varför det ser ut som det gör idag. Sen när är ”det är socialt accepterat” ett bra argument för att tillåta något som skadar och dödar tusentals?

Svaret är att vi har legaliserad alkohol för att en reglerad marknad via t.ex. Systembolaget är det bästa sättet att hålla det ur händerna på ungdomar, informera människor om dom verkliga riskerna, och samla in pengar till vård av missbrukare. Vi kriminaliserar och bestraffar inte alkoholister. Varför ska vi göra det med andra missbrukare? Varför är dom mindre värda?

Annonser

4 thoughts on “Varför vill ingen förbjuda alkohol?

  1. Ping: Svensk förbudspolitik, en trasig LP | Här står jag.

  2. Ping: Maria Larssons hyckleri når nya höjder | Här står jag.

  3. Ping: Sista spiken i kistan | Här står jag.

  4. Ping: Förbudsivrare slår knut på sig själva | Här står jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s