”Om vi tillåter droger så kommer samhället skicka signalen att drogbruk är ok!”

Signaler, dessa signaler, som Elving Andersson tog upp gång på gång. Det viktigaste verkar vara att inte på något sätt godkänna cannabisbruk, långt viktigare än att reglera cannabis eller ta hand om dom som missbrukar.

Problemet är att vårt samhälle inte ska kriminalisera beteende bara för att vi inte tycker om det. Det är därför vi inte förbjuder onyttig mat, alkohol, tobak, eller farliga sporter som boxning eller hockey. Anser ni att vårt samhälle skickar signalen att det är ok att folk lever onyttigt, att dom dricker sig redlösa och får lungcancer av tobak, att slå på varandra tills att någon svimmar? Såklart inte, men vi har en mängd regleringar för att hjälpa folk att minska problem som uppstår av detta: man måste ha kalori- och innehållsförteckningar på mat, Systembolaget informerar om riskerna med alkohol, cigaretter måste ha varningstexter om dess faror, vi förbjuder försäljning av alkohol till minderåriga, och det är förbjudet att köra onykter. Varför anser samhället att det räcker med dessa förhinder för dessa oönskade beteenden, men samma behandling för cannabis hade varit otänkbart?

Vad vill vi som samhälle uppnå: att få alla att må så bra som möjligt, med frihet åt individen och vård åt den sjuka… eller är det viktigare att peka finger åt folk vars beteende man inte tycker om? Och bestraffa de människor som hamnar i ett missbruk?

Och, som jag har argumenterat innan, om vi tror att en kriminalisering av självskadebeteende kommer leda till att det minskar, varför förbjuder vi inte att skära sig själv? Eller självmord? Varför inte göra det olagligt att vara i ett förhållande där ens partner slår en? Är inte alla dessa exempel saker som vi vill minska, och allra helst få bort helt ur samhället? Varför förbjuder vi inte bort det?

Och min sista poäng: jag vet inte vem som hittade på idén att ungdomar skulle lyssna på regeringen om vad dom anser är acceptabelt och oacceptabelt beteende. Någon som tittar på världen genom rosenskimrande glasögon.

Slutligen vill jag säga att om vi nu ska kriminalisera oönskat beteende, kan vi börja med att förbjuda moraliserande politik, så att vi kan basera drogpolitik på vård, fakta och vetenskap?

Annonser

2 thoughts on “”Om vi tillåter droger så kommer samhället skicka signalen att drogbruk är ok!”

  1. Ping: Definitionen av galenskap | Här står jag.

  2. Ping: Drogkungen är död, länge leve drogkungen | Här står jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s