Definitionen av galenskap

Beatrice Ask är tillbaka och vill skärpa straffen för narkotikabrott för att ”domstolarna […] skickar signaler om att vi har blivit mindre restriktiva i synen på narkotikabrott”. Man vill ju skicka rätt signaler. Men jag tänkte kika lite på USA där straffen verkligen borde skicka rätt signaler, där man kan få 81 år i fängelse för att sälja marijuana, 10 år för att odla till medicinsk marijuana-patienter (i en delstat där det är lagligt), eller till och med livstids fängelse under ”three strikes”-lagarna. Så hur går det för dom? Med så stränga straff så borde dom verkligen ha tagit tag i narkotikafrågan. Med tanke på hur mycket pengar dom lägger ner på sitt krig mot narkotika, hur går det med att minska missbrukare? Jag lånar ett diagram från en artikel om narkotikakriget:

drug-spending-v-addiction

Som synes så har man inte kunnat rubba antalet missbrukare. Men man har kanske i alla fall ökat priset på droger genom att riskerna hos langare ökat med enorma straff? Jag lånar ett annat diagram:

embarrassing-drug-graph

De har ökat antalet inlåsta för drogbrott med 13 gånger mellan 1980 och 2007. Samtidigt så har priset för drogerna fallit till en femtedel. Tycker Ask att vi ska gå bortom vad USA gör? Kanske livstids fängelse för drogbrott?

Man hade hoppats att Ask kunde titta på fakta, men med uttalanden som följande:

Regeringen har redan skärpt straffen för flera brott. Straffen för grova våldsbrott skärptes 2010, men enligt justitieministern fick det inte den effekt hon önskat i rättsväsendet. Därför har hon tillsatt en utredning om ytterligare nya skärpningar där.

Einstein sa ”the definition of insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.” Om inte ökade fängelsestraff hjälper? Öka dom mer! Om årtionden av förbud varken minskat missbrukare, brukare eller antal narkotikarelaterade brott? Ha det förbjudet i fler årtionden! Om cannabis fortfarande inte dödat en enda människa, samtidigt som man hittar fler och fler sätt att använda det som medicin? Säg att det är farligare än någonsin!

Men det mest talande är följande:

– Jag tror att stränga straff när det gäller narkotikabrott är viktigt.

Varför förlita sig på fakta och vetenskapliga studier, när man kan tro på saker? Förbudspolitik är den senaste religionen, och Maria Larsson och Beatrice Ask borde ansöka om religionsstatus så att dom kan dra av på skatten när dom utövar den.

Annonser

One thought on “Definitionen av galenskap

  1. Ping: Beatrice Ask hatar satir | Här står jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s