Svensk förbudspolitik, en trasig LP

Först var det i Sydsvenskan som en ledare berättade hur unga inte förstår riskerna med cannabis, sedan var det Maria Larsson som kom med samma budskap. Men hon verkar inte tro att information har gått fram, för nu skriver hon en till ledare med samma budskap, denna gång med titeln ”Riskerna med cannabis betydligt större än unga tror”.

Det är sorgligt att se att ett av de främsta argumenten som förbudsivrarna använder är att idiotförklara ungdomar, i en tid när internet gör det enklare än någonsin att få fram information. I en värld där man enkelt kan hitta vetenskapliga undersökningar, istället för att passivt ta emot propaganda som Reefer Madness, så är vi mer informerade än någonsin. Larsson skriver om risker och skador, men läs hur hon formulerar sig:

Beroendeforskaren och professorn Fred Nyberg som följer den internationella forskningen konstaterar att de senaste rönen understryker och bekräftar tidigare uppgifter om skadeeffekter på vitala funktioner i hjärnan. Störst är risken för dem som påbörjar cannabismissbruk i tonåren.

Hon skriver inte om vilka skadeeffekter som rönen bekräftar. Det skulle kunna vara minnet som påverkas negativt under ett cannabisrus (som också påverkas av alkohol), något som ingen motstrider. Och att risken är störst för ungdomar är anledningen till att vi vill legalisera och reglera det, för att få bättre kontroll på vem som använder och säljer det. Som Larsson säger själv I samma artikel (men är helt blind för implikationerna):

CAN:s studie visar en mycket stor minskning av ungas alkoholkonsumtion och att denna nedgång inte har ersatts av motsvarande ökningar av narkotika.

Det ser ut som att vi har enklare att kontrollera lagliga, reglerade rusmedel än olagliga, oreglerade dito. Larsson efterfrågar ”en ökad riskmedvetenhet” men följer inte sitt eget råd och ignorerar de vetenskapliga rapporter som redan finns.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s