Förbudspolitikens desperation leder till desperata ledare

Tidningsledare från förbudspolitiker brukar inte hålla den högsta kvalitén, men ibland kommer det en som står ut. På ett dåligt sätt. Vi börjar med den braskande titeln!

Legalisering av cannabis leder till ökat användande

Detta är ju intressant att få reda på, speciellt eftersom inget land har legaliserat cannabis, och sådana raka slutsatser kan tänkas vara svåra att dra då. Jag antar att Bo Anderssen (FP) som har skrivit ledaren menar avkriminaliserat, men han blandar konsekvent ihop de två begreppen i sin artikel. Att ta drogpolitiska råd från någon som inte ens kan förstå skillnaderna mellan dessa begrepp är minst sagt problematiskt. Vidare i artikeln skriver han:

Kontrollen kanske blir något bättre med en legalisering, men i övrigt så finns det bara nackdelar med en avkriminalisering. Användandet lär öka eftersom tillgängligheten blir större.

För Anderssen är det ett inneboende, moraliskt fel att använda droger. Fastän Folkpartiet skriver på sin hemsida om sin politik att de ”strävar efter att människor ska ha mer frihet att växa”, så inkluderar inte den friheten att göra vad man vill med sin kropp. Att människor som The Beatles, Bill Hicks, Barack Obama, Steve Jobs och en hel drös andra har tagit droger och inte bara lyckats, utan blivit världskändisar, toppolitiker och innovativa genier spelar ingen roll. För att ytterligare peka på detta så går vi vidare:

 Länder med en drogliberal narkotikalagstiftning såsom Danmark, Nederländerna, Spanien och Portugal har en mycket högre konsumtion av Cannabis. Oftast använder över fem procent av befolkningen i dessa länder cannabis regelbundet. Motsvarande i Sverige ligger på ungefär två procent som regelbundet brukar cannabis.

Han har missat att länder med drakoniska droglagar inte automatiskt leder till mindre användning, som USA som har en användning på 13,7%. Andra EU-länder där cannabis är helt förbjudet är Storbritannien (9%), Frankrike (8,6%), Luxemburg (7,6%) och Slovakien (6,9%). Han ignorerar även att Portugal, som jag skulle säga har de mest liberala droglagarna i världen (samtlig narkotika är avkriminaliserad), har minskat antal ungdomsanvändare, mer än halverat dödsfall kopplade till heroin, och dubblat antal missbrukare som har sökt hjälp. Och även om vi antar att bruk bland vuxna, myndiga människor hade ökat vid en legalisering, vägs inte det upp av all hjälp vi hade kunnat ge till utsatta människor? Är det inte viktigare att hjälpa människor, än att fördöma och moralisera?

Och sedan kommer detta guldkorn:

Det pågår även en debatt inte minst i sociala medier vilket som är farligast, cannabis eller alkohol. Att jämföra dessa droger är som att jämföra äpplen och päron. De verkar på helt olika sätt. Man kan dock konstatera att cannabis stannar kvar i kroppen mycket längre. Har man tagit cannabis så tar det cirka sex dygn innan halva mängden har gått ur kroppen. Om man rökt regelbundet under en längre tid kan det ta upp till sex veckor innan det gått ur kroppen helt. Dricker man en flaska vin så är alkoholen ur kroppen efter 8-10 timmar.

Alltså, cannabis och alkohol är helt olika och man kan inte jämföra dom… och sedan jämför han dom med varandra. Men bara i premissen där han kan försöka låtsas som att cannabis är farligare. Jag har inte hört talas om att använda tiden något stannar kvar i kroppen som mått på hur farligt det är. Är bönor farligare än socker för oss?
Men vetenskapsmän håller inte med Anderssen och jämför ändå, och kommer fram till helt andra slutsatser. Kan Anderssen klämma in fler oärliga argument? You betcha:

Det är mycket intressantare att jämföra cannabis 2013 med cannabis på 1970-talet. Det som gör cannabis så giftigt är THC-halten (tetrahydrocannabinol). I dag så ligger halten på runt 17 procent, medan det på 1970-talet låg på mellan 6-8 procent. Cannabis i dag är m. a. o inte samma sak som det var på 1970-talet.

Detta är klassisk skrämseltaktik, han drar inte ens några slutsatser från det. Han försöker insinuera att högre koncentrat av aktiv ingrediens i en drog gör att den är farligare. Men vi har inga extra restriktioner på alkohol för myndiga personer, det är lika enkelt att köpa en flaska 73% absint som en burk lättöl. Dricker man lika mycket öl som vodka? Eller justerar man efter hur stark alkoholen är? Dricker Anderssen en stor stark ena dagen, och en halvliter gin nästa dag, och tycker att det är likvärdigt? Antagligen inte. Han säger även att det är ”så giftigt”, utan att reflektera över att man måste röka åtminstone 680 kg cannabis för att överdosera, vilket gör det svårt att hitta ett enda fall där någon dött av endast cannabisbruk.

Och Anderssen avslutar lika starkt som han börjat:

Jag tror att det bästa sättet att minska missbruket är att man jobbar med en kombination av att utveckla behandlingsmetoderna och att försvåra försäljningen genom fortsatt kriminalisering av innehav, försäljning och användning av alla narkotikapreparat.

Ännu en som tror på förbudspolitik utan bevis. Maria Larsson och Beatrice Ask har en ny medlem i sin religion.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s