Förbudsmentalitetens skrämseltaktiker

I en artikel på Dagens Nyheters hemsida så skrivs det om drogen MDPV. Den benämns som en ”nätdrog”, en luddig term som inte har en exakt definition. Är det droger som man kan köpa den över nätet? Men alla droger kan köpas på nätet, så alla droger är nätdroger (inklusive alkohol). Är det droger som man kan köpa lagligt via nätet, för dom inte har narkotikaklassificerats än? Men MDPV blev narkotikaklassad 2010, så då är det ingen nätdrog längre. Men det är en ny spännande term, och används för att skrämma upp folk. Det är inte vilken drog som helst, det är en nätdrog!

Den sägs även vara ”mycket kraftfull”. Men vad betyder det? Är dess effekter generellt kraftigare än andra drogers, eller är det en extra potent drog (d.v.s. att man behöver ta mindre för att få samma effekt jämfört med andra droger)? Men storleken på doser är runt några milligram, jämfört med LSDs doser runt ett tiotal mikrogram. Vi får inget veta, inget förklarat.

Sedan avslutar man artikeln med att säga att den som tar MDPV blir ”ofta aggressiva och paranoida”. Men vad folk inte verkar förstå, är att folk tar inte droger för att bli aggressiva eller paranoida. Man tar en drog för att man tycker att effekterna är önskvärda (förutom om man är missbrukare, men jag tänker inte kalla alla som dricker alkohol för alkoholister). Några av de effekterna som folk som tar MDPV är ute efter är eufori och en känsla av välmående. Däremot om man överdoserar så är det troligt att man kan bli deprimerad och paranoid. Om den troligaste effekten av en drog är negativa så blir folk inte så sugna på att ta den.

Med detta vill jag inte säga att MDPV är något som jag tycker att folk borde ta. Det finns ett flertal fall med folk som har dött av överdoser (något som hade avhjälpts om det legaliserats, då man hade kunnat veta exakt vad som finns i droger man köper, och hur mycket) och eftersom det är en någorlunda lite studerad drog så är det svårt att veta vad för andra effekter det kan ha. Men att slänga runt med så ospecificerat språk och ge bilden av att drogbrukare vill bli aggressiva hjälper ingen. Kom ihåg Reefer Madness, där man målade marijuanabrukare som våldsamma djur som skrattandes slog ner sina närmsta vänner. Det var lögn då, och det är lögn nu. Låt oss styras av fakta, och inte skrämselpropaganda.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s