Beatrice Ask hatar satir

Detta kommer bli en riktigt klassiker i svensk förbudspolitik: Beatrice Ask går på satirartikel om att människor dött av cannabisöverdos i Colorado.

Det började med att The Daily Currant, en satirtidning, skrev en artikel med titeln ”Marijuana Overdoses Kill 37 in Colorado On First Day of Legalization”. När Ask såg detta ilsknade hon till och gjorde följande inlägg på sin Facebook-sida:

sk

Detta blev snabbt hånat på Facebook och Twitter, och det avslöjade Asks otroligt dåliga kunskapsnivå när det gäller cannabis: ingen har någonsin dött av en cannabisöverdos:

In addition, its acute toxicity is extremely low: no deaths directly due to acute cannabis use have ever been reported.

Konfronterad med detta så var hon tvungen att förklara sig. Och det gjorde hon genom att säga ändra texten till:

Redigerar denna uppdatering, så att andra ska slippa oseriös kritik från drogliberalt håll; Dumt och sorgligt att i satirform förlöjliga de som inte gillar legalisering av cannabis.

Så vad hon egentligen menade var att hon inte gillar av folk skriver satir om narkotikapolitik. Hon är så emot satir, att hon länkar till en amerikansk tidning för att visa sin avsky. Har hon länkat till andra satirartiklar innan som hon tycker gör narr av andra av de åsikterna hon håller? Någonsin? Och tycker ni det framgår av originaltexten?

Men hon gräver vidare: anledningen att hon ändrade texten var inte för att den var felaktig, men för att göra den mer ”pk”. Verkar som moderaterna gillar SDs språkbruk där man beskyller ”pk-maffian” för att styra debatten när man sätter en strålkastare på deras (SDs) rasistiska åsikter. Och beklagar sig sedan på att man inte får diskutera satir i en ordentlig halmgubbe. Men hon säger också att satiren ”förlöjligar drogmissbrukare”. Hur ska det vara, var det en satir mot förbudsförespråkare, eller mot drogmissbrukare? Och till slut så finns ju guldkornet som skyller på aktivister på Twitter att det är svårt att bekämpa droger.

Så vad var det som hände? Var det en förbudspolitiker med en historia av faktaförakt inom narkotikapolitik som gick på en satirartikel, eller någon som inte gillar satir som skrev ett klumpigt formulerat inlägg?

Andra politiker som gick på den är Eva Flyborg, riksdagsledamot för Folkpartiet, och Henrik Ripa, kommunstyrelsens ordförande i Lerum, också för Folkpartiet. Dom försöker inte förklara bort det med att säga att dom bara hatar satir, men båda vägrade fundera igen på sina åsikter när dom stod ansikte mot ansikte med sina felaktiga antaganden om världen. Dessa människorna styr Sverige, och har ingen respekt för hur verkligheten fungerar. Man blir mörkrädd.

Uppdatering: Ask goes international!

Sweden’s justice chief left high and dry over spoof marijuana deaths story från The Guardian

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s