SM i feltolkning

Sedan Obamas uttalande om cannabis så har svensk media tävlat om vem som kan vrida fakta mest (läs gärna stycket om cannabis innan du går vidare). För att presentera några av tävlarna:

Först ut är relationen mellan cannabis och cancer. TT ringde upp Bengt Svensson för att få några kommentarer på Obamas uttalande. Både Svenska Dagbladet och Aftonbladet gick sedan ut med deras nyhetsartikel, som innehåller följande rad:

Forskning har också visat att marijuana är mer cancerframkallande än tobak.

Det första problemet är att inte nog att man inte kunnat koppla cannabis till att vara cancerogent:

utan tvärtom så forskas det om möjligheterna att använda cannabis för att hjälpa mot cancer, både mot tumörer:

och mot bieffekterna av strålningsbehandling:

Many animal studies have shown that delta-9-THC and other cannabinoids stimulate appetite and can increase food intake.

och för det andra så var det enligt Svensson en ”olycklig formulering”:

I slutet av en lång intervju frågade journalisten vad det är som är farligt med cannabis och jag gav ett snabbt svar ur minnet. Det innehöll en olycklig formulering om att cannabis var mer cancerframkallande än tobak.

Med tanke på att de flesta som röker cannabis blandar med tobak är det mycket svårt att jämföra respektive preparats cancerframkallande effekter. Jag har inte sett någon trovärdig forskningsgenomgång som visar att cannabis är mer cancerframkallande än tobak.

Vidare! I en annan artikel på Aftonbladet så dyker följande rad upp:

I en ny intervju ger han sig in i legaliseringsdebatten i USA – och anser att fler stater bör följa efter Colorado och Washington.

Jag har ingen aning om hur man kan få vad Obama sa i sin intervju till detta. Var det när han sa att han inte tycker det är bra att svarta blir nästan fyra gånger så ofta arresterade för cannabisinnehav som vita, och att lagskaparna gör samma sak själva men kommer undan?

“Middle-class kids don’t get locked up for smoking pot, and poor kids do,” he said. “And African-American kids and Latino kids are more likely to be poor and less likely to have the resources and the support to avoid unduly harsh penalties.” But, he said, “we should not be locking up kids or individual users for long stretches of jail time when some of the folks who are writing those laws have probably done the same thing.”

Eller är det följande där han kallar de nya lagarna ett ”experiment”?

 “Having said all that, those who argue that legalizing marijuana is a panacea and it solves all these social problems I think are probably overstating the case. There is a lot of hair on that policy. And the experiment that’s going to be taking place in Colorado and Washington is going to be, I think, a challenge.”

Ingenstans kan jag se något som antyder att Obama vill att fler delstater ska legalisera cannabis.

Nästa konstiga tolkning kommer från Dagens Nyheter:

USA rör sig allt snabbare mot ett totalt frisläppande av marijuana.

Totalt frisläppande? Nej, båda delstaterna som har legaliserat har kraftiga regleringar bestående av åldersgränser, lagar mot att köra påverkad, separation av produktion, preparering och försäljning, lagar om hemmaodling liknande dom vi har för hemmabryggare, och mer. Man kan läsa mer om Colorados lag här och Washingtons lag här. Det är klart att det finns några människor som vill släppa det helt fritt (det finns ju till och med folk som vill förbjuda äktenskap mellan svarta och vita igen), men det är ingen större politisk kraft som jag har sett som ställer sig bakom något sådant.

Vadan denna plötsliga hast att måla ut Obama som en drogliberal ”gone wild”? Var det för att han uttryckte en åsikt som många vetenskapspersoner håller med om, men som går emot svensk repressiv narkotikapolitik? Men förbudsförespråkare hade väl inte låtit lögner spridas för att stödja sin sida? More to come…

Annonser

One thought on “SM i feltolkning

  1. Ping: Sanningen får stryka på foten | Här står jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s