Polis mot polis

Inte nog med att Sveriges narkotikapolitik gör att folk ifrågasätter poliser, det gör att poliser ifrågasätter varandra. Allt för att inte ge legaliseringsförespråkare ett finger.

I en artikel i Expressen från förra året så kan man läsa följande:

När en knarkförsäljare eller gruppering klampar in på någon annans revir och stjäl inkomster från hanteringen känner de kriminella grupperna eller individerna sig tvingade att markera. Så förklarar narkotikarotelns chef Dan Windt den våldsspiral som mynnat ut i ett 30-tal skottlossningar i Göteborg i år.
– Det är en skrämmande utveckling under senare år, säger han.
Vad beror det på?
– Framförallt på att marijuana och hasch har blivit en slags helgdrog för många vanliga Svenssons, människor med arbete och inkomst, fortsätter Dan Windt.
Den utvecklingen har lett till att marknaden vidgats, priserna stigit och inkomsterna för langarna ökat.

Det vill säga, en kriminalisering av bruk och innehav har inte gjort det mindre populärt och det stoppar inte människor från att använda narkotika. Tvärtom går bruket upp och priserna ner. Och det här handlar inte om olika Systembolagsbutiker som krigar med varandra, utan kriminella element som Sverige har gett över tyglarna för narkotika till. Och dom förhandlar inte med pennor:

– Min personliga uppfattning är att 90 procent av allt våld i de kriminella kretsarna i Göteborg är i grunden relaterat till narkotikahandeln, säger en rutinerad narkotikaspanare till GT.
– Med vapen med i bilden har det dessutom ”blivit” mycket enklare att bestraffa/markera. Med vapen kan du skjuta på håll, behöver inte gå i närkontakt med brottsoffret.
– Risken för att avslöjas minskar samtidigt som effekten av våldet förstärks.

Därför så är det inte så konstigt att ett av legaliseringsförespråkarnas argument är att minska inkomsterna till den organiserade brottsligheten (och inte att den organiserade brottsligheten försvinner, som några försöker förvränga det till). Och därför inte heller så konstigt att efter allt våld i Göteborg så var det någon (eller några) som startade en kampanj där man belyste just detta, genom att sätta upp lappar som sa:

Utan illegal alkohol
Ingen Al Capone
Utan illegal cannabis
Inga skottlossningar i Göteborg

Detta efter polisen själva sagt att orsaken bakom våldet är cannabishandeln. Men det fick dom illa kvickt ändra på, när dom insåg att man kunde använda det som argument för en legalisering.

– Jag tror absolut att människor påverkas av vad de ser och hör. De här företrädarna för kampanjen passar antagligen på när sådant händer. De sprider sitt budskap på det här sättet och många tror på det, säger [Dan Windt].

”Många som tror på det”, säger han som var förespråkare för det. Och ännu längre går andra:

– Det är den dummaste förklaringen jag har hört. Det finns en hel del forskning kring ämnet och skottlossningarna beror lika mycket på hat, hämnd och andra oförrätter, säger Per-Åke Loftegård på brottsspaningsenheten.

Det finns ”en del” forskning, att det beror ”lika mycket”, vilket fortfarande säger, om vi tar honom på orden, att 50% av våldet orsakas av cannabishandeln. Om ni hade kunnat eliminera 50% av gängvåldet i Göteborg, hade ni velat det? För det vill inte Göteborgspolisen tydligen. Inte om det betyder att man måste erkänna att man har fel, något som är svårare för ideologiska människor som tycker det är viktigare att ha illusionen av att man har rätt, än att göra rätt för sig. Är det sådana människor vi vill ha som poliser?

Tack till Facebook-gruppen Avkriminalisera Cannabis för inspirationen till detta inlägg!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s