”Legaliseringsförespråkare tror att cannabis är ofarligt.”

När narkotikadebatten får fokus åker återigen halmgubbarna fram, och denna gången ska jag skriva om synen på cannabis farlighet. Agenda hade ett program den 19/1 där Centerpartiets ungdomsförbunds ordförande Hanna Wagenius och Kristdemokraternas ungdomsförbunds ordförande Sara Skyttedal debatterade om en legalisering av cannabis (C för, KD Mot). Men innan debatten så visades ett kort inslag om cannabis. I den så säger Jonas Wendell (kommissarie ungdomssektionen) följande:

26:31: ”Generellt sett är det många som […] ifrågasätter om cannabis verkligen är farligt.”

Men sekunder senare, när dom frågar en ungdom, så säger han:

26:45: ”Det är överdrivet kan man konstatera. […] Dom fördomarna som vuxna framförallt har mot cannabis stämmer ju inte.”

Han säger inte att det är ofarligt, bara att propagandan som använts mot cannabis är överdriven. Inte ens till sitt eget vinklade program kunde dom hitta någon som sa att cannabis var ofarligt.

Sedan har även Obama pratat om cannabis nyligen. I en intervju i The New Yorker så blir Obama tillfrågad om vad han tycker om den nya attitydutvecklingen runt cannabis (man kan ju också påpeka att ”bli ställd frågor om cannabis av en reporter” innebär enligt Aftonbladet att man ”kastar sig in i drogdebatten”). Obama säger följande:

“As has been well documented, I smoked pot as a kid, and I view it as a bad habit and a vice, not very different from the cigarettes that I smoked as a young person up through a big chunk of my adult life. I don’t think it is more dangerous than alcohol.”

När TT via Aftonbladet vill kommentera på detta, så tar man inte ens med några citat från originalartikeln, och Bengt Svensson uttrycker sig som följande:

– Jag tycker att det är rätt anmärkningsvärt. Forskningsläget är tydligt. Cannabis har skadeverkningar, särskilt vid intensiv användning och särskilt för personer som är unga.

Vilket insinuerar att Obama sagt att det inte har skadeverkningar. Vidare säger Svensson:

– Att just Obama har klarat sig bra ändå, det är ett lite förenklat synsätt. Det är inte alla som provar en drog som råkar illa ut, utan det är en viss grupp som gör det.

På inget sätt försöker Obama säga att eftersom han har klarat sig så kommer ingen skadas av det. Legaliseringsförespråkare och ungdomar är inte så korkade som förbudsförespråkare vill måla upp det, dom har istället fått tillgång till ordentlig information. Och när någon jämför cannabis och alkohol så säger politiker och poliser att de inte går att jämföra. Men vetenskapsmän har gjort det, och konsekvent sätter dom alkohol som farligare än cannabis.

Fler tillfällen då denna används:

Corren.se:

Men inte heller cannabis är riskfritt som många förespråkare gör gällande, säger Peter Hultén.

Anita Kämpe via Trelleborg Allehanda:

Cannabis är inte ofarligt (något insändaren hon svarar på aldrig påstått)

Annonser

2 thoughts on “”Legaliseringsförespråkare tror att cannabis är ofarligt.”

  1. Ping: Polis mot polis | Här står jag.

  2. Ping: Förbudsivrare slår knut på sig själva | Här står jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s